پنج‌شنبه 15 آذر 1403

بودجه و دلار درآمدهای نفتی را کاهش داد

در ارزیابی نفت ۶۵ یورویی باید بگویم که بودجه امسال توانسته به سمت کاهش درآمدهای نفتی پیش برود یعنی به لحاظ حجم از یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه به یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه و حدود کاهش ۱۰ درصد حجم داشته و به لحاظ ارزشی هم با نرخ ۶۵ یورو ۱۶ درصد کاهش یافته و این ارزشمند است.

علی بختیار_عضو پیشین کمیسیون انرژی مجلس/در ارزیابی نفت ۶۵ یورویی باید بگویم که بودجه امسال توانسته به سمت کاهش درآمدهای نفتی پیش برود یعنی به لحاظ حجم از یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه به یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه و حدود کاهش ۱۰ درصد حجم داشته و به لحاظ ارزشی هم با نرخ ۶۵ یورو ۱۶ درصد کاهش یافته و این ارزشمند است.

با توجه به بیانات مقام معظم رهبری در مورد بودجه سال ۹۸، به گفته ایشان تحریم در کوتاه‌مدت برای آینده کشور مشکلاتی بوجود می‌آورد اما سود بلندمدت دارد و آن انقطاع نفت از بودجه است.

جدای از مسئله قیمت و میزان درآمد از نفت در بودجه سال آتی افزایش قیمت حامل‌های انرژی در شرایطی که صنعت و بخش خانگی با مشکل مواجه است کمی چالش خواهد داشت چراکه اگر افزایش قیمت بر بخش تولید فشار وارد کند می‌تواند نقطه ضعف تلقی شود، بنابراین مجلس باید آن را اصلاح کند.

نیاز به درآمدهای پایدار

از لحاظ درآمدهای مالیاتی هم دولت باید به سمت شناسایی مودیان جدید برود تا بتواند بودجه را به سمت درآمدهای پایدار پیش ببرد، باید ساز و کار مناسبی برای این موضوع پیش‌بینی شود.

موضوع صادرات گاز در بودجه بحث مهمی است. درآمد صادراتی گاز در بودجه ۱۱ میلیارد متر مکعب پیش‌بینی شده یعنی ۲۰ درصد کاهش یافته است که کاهش صادرات اگر به معنی کاهش تجارت گاز باشد درست نیست.

ما باید سهم خودمان را از بازارهای صادراتی گاز افزایش دهیم و به همه روش‌های تجارت گاز چه سوآپ و چه ترانزیت و مبادله ورود کنیم، ما از بزرگترین دارندگان ذخایر گاز هستیم و باید بتوانیم از اصلی‌ترین بازیگر این حوزه نیز باشیم.

نفت و گاز راه ورود به تجارت دنیا است

رویکرد کلی بودجه از لحاظ اینکه در نظر دارد از بدعادت کردن و تنبلی اقتصاد کشور و وابستگی به درآمد نفت و گاز خود را رها کند؛ مناسب است، ما از سال ۹۰ تاکنون نتوانسته‌ایم در قوانین برنامه پیش‌بینی شده از نفت و گاز و درآمدهای نفتی رهایی یابیم و تاکنون این هدف محقق نشده است.

اکنون باید راهکار جدیدی برای پایداری اقتصادی و درآمدهای متناسب با هزینه داشته باشیم، این چیزی است که در بودجه ۱۴۰۳ مغفول است و باید به آن بپردازیم.

اصل اینکه بودجه به دلار وابسته نباشد تصمیم درستی است، اما در شرایط رکود اقتصادی اگر درآمد مالیاتی به بخش تولید و صنعت فشار مضاعف وارد کند یک ایراد است که باید در مجلس چکش‌کاری شده و به پختگی برسد.

لینک کوتاه خبر: https://ecobannews.com/l83f
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ویـــژه اکـوبان

آخرین اخبار اکوبان

پر بازدید ترین اخبار اکوبان

مطالب مشابه در اکوبان