پایگاه خبری اکوبان نیز دیروز و طی مطلبی در همین مورد و در گفتوگو با یکی از کارشناسان بازار سرمایه به این موضوع پرداخته بود که در آنجا کارشناس فوق، نفس این نامه را چیز بدی نمیدانست و بر این نظر بود که این نامه نشان از این دارد که متولیان امر، به موضوع خصوصیسازی و واگذاری این دو شرکت حساسیت لازم را دارند و این مسئله باعث اطمینان بیشتر از اهلیتسنجی درست و واگذاری این شرکتها به افراد با صلاحیت خواهد شد؛ همچنین در این مطلب به موضوع ریزش شاخص بورس تحت تاثیر این خبر و اثرات روانی آن بر بازار سرمایه صحبت شده بود.
عصر همان روز ولیاله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، موضوع را برای سهامداران شفاف کرد و با اشاره به مفاد اطلاعیه ۲ شرکت خودروساز، توضیح داده بود که «حسب اطلاع دریافتی از شرکتهای ایران خودرو و سایپا، دبیرخانه شورای عالی هماهنگی سران قوا، در نامهای بسیار محرمانه، به شرکتهای مذکور اعلام کرده که تا زمان ابلاغ مصوبات سران قوا از هرگونه واگذاری و تغییر و تحول سهام خودداری کنند.»
واکنش سازمان خصوصیسازی
در واکنش به نامه دو شرکت خودرو سازی، ابتدا سازمان خصوصیسازی موضعگیری کرد و ادعای مطرح شده را رد و تاکید کرد برنامه خصوصیسازی صنعت خودرو در دولت ادامه خواهد یافت.
البته هرچند که در نامه دو شرکت خودروسازی هم عملا صحبتی از توقف دائمی نشده بود، بلکه در واقع از ایجاد وقفه در کار برای بررسی بیشتر سخن به میان آمده بود.
واکنش وزارت صمت
در ادامه این ماجراها بود که سید محمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز بر اجرای برنامه دولت درخصوص واگذاری سهام خودرو سازان تاکید کرد.
اتابک در پاسخ به این پرسش که با توجه به اتفاقات اخیر، برنامه دولت در مورد واگذاری سهام خودروسازان چیست؟ اعلام کرد که دولت سهام خودروسازان را واگذار خواهد کرد و اشکال خاصی در فرایند واگذاری سهام خودروسازها وجود ندارد و برنامه دولت، واگذاری است.
واکنش قوه قضائیه
اما در ادامه همین کنش و واکنشها بود که قوه قضائیه نیز به میدان آمد و مرکز اطلاعرسانی قوه قضائیه ادعاها درباره توقف واگذاری سهام خودروسازان را تکذیب کرد. خبرگزاری «میزان» متعلق به قوه قضاییه، در پی انتشار خبری با عنوان «تصمیم شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا در مورد توقف هرگونه واگذاری یا تغییر و تحول در سهام دو شرکت خودروسازی»، اعلام کرد؛ چنین موضوعی در شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا مطلقا مطرح و تصویب نشده است.
دستگاه دروغ سنج
حال مشخص نیست که در میان این گفتم نگفتمها، چه کسی راست میگوید و اگر «چیزکی» نبوده، دو شرکت خودروسازی بر چه اساسی اقدام به افشاء موضوع این نامه کرده بودند؟! و اگر هم واقعا صحبتی از طرف متولیان امر صورت گرفته و دستوری بر این اساس به دو شرکت فوق صادر شده، چرا به جای روشنگری درست موضوع برای جامعه، اینگونه موج نگفتمها و تکذیب به راه میاندازند؟! الله اعلم…
در مطلب دیروز پایگاه خبری اکوبان (مطلب اشاره شده در بالا) به تاثیر روانی افشای نامه توسط شرکتهای خودروسازی بر بازار سرمایه نیز اشاره شده بود که باعث شده بود دیروز (یکشنبه) در جریان دادوستدها، شاخص بورس بیش از 32هزار واحد افت کند که مطلب فوق به تاثیر روانی انتشار نامه شرکتهای خودروسازی اشاره و پیشبینی کرده بود که در روزهای آینده، به مرور اثر منفی آن کم خواهد شد.
در همین راستا بود که امروز (دوشنبه) تا اندازهای این پیشبینی درست از آب درآمد و در بازار سرمایه، بیش از 29میلیارد و 467میلیون سهم و حق تقدم بهارزشی بالغ بر 12هزار و 226میلیارد تومان در بیش از 502 هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با «رشد 7هزار و 345 واحدی» در ارتفاع 3میلیون و 109هزار و 358واحد قرار گرفت.
شاید تکذیبیههای امروز مسئولان نسبت به موضوع، نیز بیتاثیر نبوده و بهعنوان کاتالیزور بهبود شاخص بورس عمل کرده باشد.
نگارنده: حسین کاظمی